Friday, February 19, 2010

Bingkisan Rindu Buat sahabaT

Lagu ni mungkin lagu lama tapi suka sgt ble setiap kali dgr.. Teringat sahabat2 samten dulu..RINDUNYA mereka...
To all my classmates, 5 Bukhari 2007... dan akhowat yang bakal meninggalkan kami..

video

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
terpatri namamu
kau takkan ku lupa

Sudah bertahun lama
kita tidak lagi bersua
hanya tinngal kenangan
yang tak mungkin kita lupa

Kirimkan khabar selalu
seiringan hembusan bayu
sekadar pengubat rindu di kalbu

Pantas masa berlalu
meninggalkan kita semua
tanpa disedari bertambahlah usia kita
potret lama masih ku simpan
ku bingkaikan kenangan
hingga terkadangku tersenyum sendirian

Oh perjalanan kita masih jauh
jalanan berliku bakal kita tempuh
imbaslah kenangan semalam
jadi azimat penguat semangat
menempuh masa hadapan
harapanku kau kan bahagia selalu

Padaku engkau penghibur duka
pengubat hati rasa kecewa
dikala malamku kau bawa cahaya

Antara kita tiada rahsia
susah dan senang tetap bersama
terpatri namamu
kau takkan ku lupa


*Reflection*

Thursday, February 18, 2010

Pinangan yang Sweet!

Bismillah,

Saya selalu teringat cerita ini. Semua salah naqibah saya yang sudah 2 kali menceritakannya dalam usrah kami. Mungkin cerita ni istimewa bagi dia, dan mungkin juga bagi saya. Ternyata seronok apabila tiba masa saya menceritakan kisah indah ini kepada anak-anak usrah. Kisah
bagaimana Aisyah r.a dipinang Rasulullah s.a.w. ^_^

Siapakah Aisyah..? Aisyah merupakan anak kepada sahabat Rasulullah s.a.w yang paling akrab iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq. Aisyah merupakan wanita yang banyak menghafal hadis-hadis Nabi dan di antara isteri-isteri nabi, beliau memiliki keistimewaan yang tidak dimiliki isteri Nabi yang lain.

Menurut riwayat Tirmizi, ketika wahyu datang kepada Rasulullah s.a.w, malaikat Jibril membawa khabar bahawa
Aisyah adalah isterinya di dunia dan di akhirat.
'Jibril datang membawa gambarnya pada sepotong sutera hijau kepada nabi S.A.W lalu berkata, ini adalah isterimu dunia dan akhirat'

*Mengikut penceritaan daripada naqibah saya, dalam riwayat lain menceritakan bahawa malaikat Jibril membawa sehelai daun yang terlukis gambar
Aisyah r.a. Tetapi baginda tidak mengenali wanita yang terlukis pada daun tersebut.

Kemudian Rasulullah s.a.w pergi ke pasar dengan membawa daun tersebut untuk bertanyakan tentang gambar wanita yang terdapat pada daun tersebut. Sehinggalah Rasulullah berjumpa dengan seorang makcik di pasar tersebut dan baginda bertanya kepada wanita itu, siapa wanita yang terlukis di atas daun tersebut.

Makcik tua tadi menyatakan bahawa wanita yang terlukis di atas daun tersebut adalan anak kepada Abu Bakar As- Siddiq. Baginda kemudiannya pergi ke rumah
Abu Bakar untuk bertanya kepada sahabatnya mengenai anak beliau. Kemudian Rasulullah s.a.w berkata bahawa Allah memerintahkannya untuk melamar Aisyah.

Abu Bakar sangat gembira tatkala Rasulullah s.a.w meminang anaknya yang masih kecil itu. Beliau meminta baginda pulang ke rumah dahulu. Abu Bakar kemudiannya menyuruh Aisyah ke rumah Rasulullah s.a.w dengan membawa kurma dan menyuruh Aisyah mengucapkan kalimah yang diberi Abu Bakar.


Setibanya Aisyah ke rumah baginda Rasulullah s.a.w, baginda terus menarik Aisyah ke dalam rumah. Aisyah sangat terkejut dan pulang semula ke rumahnya untuk bertanya kepada bapanya. Abu Bakar menjawab bahawa Allah telah mengahwinkan mereka di Arasy Allah.

Aisyah r.a kemudiannya kembali semula ke rumah Rasulullah s.a.w dalam keadaan terpinga-pinga.. Nyata, dia akhirnya tahu bahawa dirinya sudah dipinang Baginda S.A.W
##############################################################################
-sweet kan... cumel je (^_^)

- Hebat kan Rasulullah.. walaupun baginda rapat dgn Abu Bakar, baginda tidak tahu yang Abu Bakar mempunyai anak perempuan.

- Berusaha menjadi wanita sehebat Aisyah!


*Reflection*

Sunday, February 14, 2010

Pertimbangan Diri

Bismillahirrahmanirrahim,


Dua bulan pertama sebagai pelajar ijazah sangat-sangat menguji kesabaran yang tak berapa nak ada. Ditambah gaul pula dengan dua paper exam dgn markah yang sangat cool, bertambah-tambah berat kepala ni dibuatnya.

Maka saya sedar, ini semua kesilapan saya, yang lemah dalam skill pembahagian masa. Mungkin kerana terlalu memikirkan gerak kerja, sehingga terabai masa untuk study. Lalu terjadilah adegan-adegan seperti di dalam drama TV3 -_-


Kata seorang ustaz, kalau kita dapat ujian dari Allah,ucapkanlah Alhamdulillah tapi kalau dapat nikmat dari Allah, ucaplah Astaghfirullah..

Terima kasih ya Allah atas ujian ini.

Cuma kadang-kadang saya terkilan bilamana terdapat sahabat yang saya sayangi yang hanya memikirkan akademik berbanding gerak kerja. Tak salah untuk kita mendahulukan akademik itu, yang sememangnya menjadi aim kita sebagai seorang pelajar tetapi gerak kerja dan pelajaran itu perlu seiring.


Setuju atau tidak jika saya katakan anda telah menganiaya sahabat lain yang masih berada di jalan yang sama, tetapi terpaksa menanggung beban yang mungkin dia sendiri tidak mampu menanggungnya. Penganiayaan berlaku kerana sikap tidak bertanggungjawab kita.


Bila ada orang yang menggunakan alasan pointer jatuh, bukan saya ingin menghalang mereka-mereka ini menumpukan pelajaran tapi kita kena sedar, jatuh dalam konteks yang mana. Pointer jatuh tapi still dekan atau jatuh tapi still 3.00 pointer n above ke atau jatuh sampai 2.00 pointer. Ketiga-tiga ini punyai situasi yang berbeza. Dan pengorbanan yang perlu dilakukan pun berbeza sebab apa? Sebab kalau semua sibuk memikirkan pelajaran dan pointer, semua orang bakal menggunakan alasan yang sama.


Yes! Memang susah kita nak maintainkan pointer. Saya bersyukur walaupun pointe jatuh sedikit, ia meletakkan saya untuk berkorban dan berusaha lebih sedikit berbanding sahabat-sahabat yang mengalami kejatuhan pointer yang lebih teruk. Dengan harapan sahabat-sahabat yang mengalami kejatuhan akademik diberi laluan sedikit untuk memikirkan pelajaran mereka.


Cuma saya kecewa melihat mereka yang merasakan pointer jatuh tapi still dekan boleh menggunakan alasan akademik untuk tidak bergerak kerja. Mungkin akademik bukanlah salah satu masalahnya. Maka, saya memilih untuk bersangka baik dengan menyangkakan mereka ditekan dengan masalah-masalah peribadi.


Tribute juga untuk sahabat-sahabat yang mengalami kejatuhan akademik tapi still teruskan gerak kerja. Gembira kerana mereka fikir kerja ini bukan satu bebanan tapi tanggungjawab. Tahniah juga kepada sahabat yang dapat maintainkan pointer and still bergerak kerja. Dan sebenarnya gerak kerjalah yang mematangkan kita. Gerak kerjalah yang menumbuhkan perasaan ukhwah antara kita. Gerak kerjalah menyebabkan kita ketawa bersama, riang bersama, dan menangis bersama.

Saya juga pernah tersalah langkah apabila melihat kepada situasi diri sendiri.



"Akak, sepatutnya saya diberi ruang untuk saya fokus sem ni.. Nak build up balik pointer bukan mudah.. tambah dengan subjek yang susah. Kenapa takde orang yang faham???"


Dan dengan tenang, naqibah saya membalas.. "Najla, kamu tak boleh cakap macam ni. Ini adalah PILIHAN KAMU jadi, kamu kena hadapinya.."


Yup, this is my choice. I have to face it. Ayat yang ringkas tapi rasa terkesan sangat. Sebab sya sendiri lupa yang selama ni, saya yang membuat keputusan untuk diri sendiri. It's not final yet. Belum terlambat lagi. InsyaAllah. Semoga urusanku dipermudahkan. Allahumma amin.

pesanan as-syahid imam hassan al-banna
"Tanggungjawab yang kita ada melebihi daripada masa yang ada.."

*Reflection*